Žiga Smrdel

(bubnjevi / Slovenija)

KRATKA BIOGRAFIJA

Žiga Smrdel talentirani je mladi bubnjar, skladatelj i vođa benda iz Slovenije. Više je godina bio član raznih ritamskih sekcija i vodio više bendova, stvarajući značajnu prisutnost kako na slovenskoj, tako i na međunarodnoj glazbenoj sceni, naročito s bendovima WCKD Nation i klavirskim triom Mind Tree. Surađivao je s renomiranim umjetnicima kao što su Jure Pukl, Marko Churnchetz, Denis Beganovič, Igor Matkovič, Robert Jukič, Tonč Feinig, te sastavima kao što su Vazz, Rok Zalokar Trio i Nazzareno Zacconi Trio.

Žigin glazbeni put obogaćen je studijem pod mentorstvom velikog majstora jazza, Gregorya Hutchinsona, a imao je čast učiti i od glasovitih glazbenika kao što su Doug Hammond, Jeff “Tain” Watts, Joe Sanders, Shai Maestro, Charles Altura, Joel Ross i Kurt Rosenwinkel.

Žiga je dobitnik raznih međunarodnih priznanja, uključujući prestižnu nagradu Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI), koju dodjeljuje Europska inicijativa za podršku umjetnicima, zlatne plakete na nacionalnom natjecanju Temsig te cijenjenu državnu nagradu Zlata piščal (Golden Flute), koju dodjeljuje istoimeno kulturno-umjetničko udruženje za izuzetna postignuća u području slovenske popularne glazbe.

S jazz triom Mind Tree Žiga je osvojio nagradu za najbolju kompoziciju na 7. natjecanju Virtual Jazz Club. Trio je također izdao svoj prvi album, Catharsis, koji je naišao na velike pohvale publike i glazbenih kritičara.