Thana Alexa

(vokal / Hrvatska & SAD)

KRATKA BIOGRAFIJA

Vokalistica, skladateljica i producentica Thana Alexa umjetnica je nevjerojatne stvaralačke energije. Nominirana je za Grammy, kao izvođačica covera predstavljena je u prestižnom časopisu Downbeat te je pobjednica Međunarodnog natjecanja za glazbenike (ISC). 2021. postala je prva žena hrvatskog podrijetla nominirana za Grammy za samostalno objavljen album ONA, nadahnut međugeneracijskim i međukulturalnim pričama žena migrantica iz njezine obitelji, a razvio se u istraživanje iskustava suvremenih žena diljem svijeta. 2022. Alexa je bila zadužena za snimanje i produkciju zajedničkog albuma sa svojim triom pod nazivom SONICA (OutsideIn Music), zajedno s umjetnicom Nicole Zuraitis, nominiranom za Grammy te renomiranom basisticom Julijom Adamy.

Jedna od najvažnijih i trajnih suradnji Thane Alexa je ona s njezinim suprugom, četverostrukim dobitnikom Grammyja, Antonijom Sanchezom. Alexa je snimila tri albuma s njegovim bendom Migration te izvodi glavne vokale u live izvedbi Sanchezovog najnovijeg projekta, Bad Hombre, na kojemu gostuje 12 umjetnika s njegovog albuma, među kojima su Trent Reznor, Dave Matthews, Meshell Ndegeocello, Lila Downs, Kimbra, Silvana Estrada i drugi. Album SHIFT (Bad Hombre Vol. II), izdan je 26. kolovoza 2022. godine za Warner Music.

Tijekom lockdowna 2020., Alexa je dospjela na naslovnice kao suosnivačica prvog – prema časopisu Rolling Stone – „virtualnog jazz festivala“ i pokrenula inicijativu za prikupljanje sredstava Live From Our Living Rooms. Sklopila je ugovor s više od 120 umjetnika i prikupila više od 140.000 dolara za stipendije socijalno ugroženih glazbenika u SAD-u.