Lidija Strika

(bas / Hrvatska)

KRATKA BIOGRAFIJA

Lidija Strika je hrvatska basistica i voditeljica benda s velikom strašću prema glazbi, likovnoj umjetnosti i jezičnom izražavanju. Odrasla je u Zürichu i Rijeci, gradovima poznatim po svojoj kulturnoj raznolikosti i vibrantnoj underground sceni, što ju je rano izložilo utjecajima psihodeličnog rocka 60-ih, brit-popa, novog vala, te kasnije soula i jazza.

Lidija teži stvaranju zvuka koji odražava sve što ju je oblikovalo kao osobu i glazbenicu – crpeći inspiraciju iz glazbe i prirode, životnih iskustava, razumijevanja međuljudskih odnosa, književnosti, povijesti umjetnosti itd.

Tijekom pandemije Covid-19, Lidija je osnovala kvartet s Emilianom Rocom na gitari i Niccolòm Angionijem na trubi. Kasnije im se pridružio Leo Giger na bubnjevima te su započeli skladati originalne skladbe za ovu postavu i pisati aranžmane umjetnika poput Bobbyja Watsona, Bennyja Golsona, Paula Simona i Billa Frisella. U jesen 2021. godine snimili su prvi vlastiti singl, Mr. Curfew, a ove jeseni/zime (2023.), godine planiraju izdati svoj debitantski album.

Lidijino glazbeno obrazovanje uključuje studij u Austriji i na Kraljevskom konzervatoriju u Hagu pod mentorstvom Tonyja Overwatera. Imala je priliku učiti od renomiranih glazbenika kao što su John Patitucci, Joe Sanders, Gregory Hutchinson, Jeff “Tain” Watts, Shai Maestro, Han Bennink, Chris Cheek, Or Bareket, Petros Klampanis i drugi.