Lana Janjanin

 (klavir i vokal / Hrvatska)

KRATKA BIOGRAFIJA

Lana Janjanin, 33-godišnja skladateljica, pjevačica, autorica tekstova i pijanistica, rođena je u glazbenoj obitelji u Zagrebu. S glazbom se počela baviti sa samo 4 godine, pohađajući klasičnu glazbenu školu, gdje je učila klavir i glazbenu teoriju. S osamnaest godina, Lana je nastavila slijediti svoju strast prema glazbi te je upisala Studij klasične kompozicije i skladanja za medije na prestižnom Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču (Austrija), gdje je završila i magisterij.

Pored klasičnog obrazovanja, Lana je razvila snažnu naklonost prema jazzu i soul glazbi, što ju je potaknulo da piše vlastite pjesme i izvodi ih na klaviru. Ta ju je strast kasnije dovela i do osnivanja vlastitih ansambala.

Lana aktivno surađuje s raznim big bendovima, uključujući Nouvelle Cuisine Big Band, HRT Jazz Orchestra, RTS Big Band, Athens Big Band i druge.

  1. objavila je dva albuma: A Minute of Love, snimljen s njezinim jazz ansamblom te dvostruki album Miracles, snimljen s Jazz orkestrom HRT-a u suradnji s kolegicom skladateljicom Dinom Rizvić, koji im je donio priznanje kao prvim ženama u povijesti Hrvatske koje su skladale, aranžirale i izvele svoj opus za big bend.

Od 2021., Lana je umjetnička direktorica JazzHR festivala, koji organizira Hrvatsko društvo skladatelja.