Joe Lovano

(saksofon)

KRATKA BIOGRAFIJA

Joe Lovano, dobitnik Grammyja, saksofonist, skladatelj i producent, hrabro istražuje nove načine umjetničkog izražavanja. Uz Grammyja za album 52nd Street Themes i 14 raznih drugih nominacija, nebrojeno puta osvojio je i nagrade kritike i čitatelja časopisa DownBeat i to kao tenor saksofonist, glazbenik godine, za jazz album godine, te tzv. Triple Crown nagradu, (najbolji jazz glazbenik, tenor saksofonist i najbolji sastav). Dobitnik je i mnogih nagrada koje dodjeljuju Jazz Times i Udruga jazz novinara (Jazz Journalists Association) za tenor saksofon, album godine i glazbenika godine.

Voditelj je Katedre za jazz ‘Gary Burton’ na Berklee College of Music, a od 2009. jedan je osnivača Global Jazz Instituta na Berkleeju koji vodi Danilo Pérez. Gostujući je predavač na institucijama kao što su New York University Jazz Program, Juilliard i Manhattan School of Music, te vodi neformalna okupljanja jazz profesionalaca na sveučilištima diljem svijeta.

Od 1991. do 2016., kao vođa sastava Lovano je izdao čak 25 albuma za povijesnu izdavačku kuću Blue Note Records. 2019. objavio je svoj debitantski album kao vođa sastava Trio Tapestry za ECM Records s Marilyn Crispell i Carmen Castaldi. Tijekom sljedećih nekoliko godina objavio je još tri albuma za ECM Records: ROMA (i suradnji s Enricom Ravom), Arctic Riff, (kao poseban gost Marcin Wasilewski Tria) i drugi album vlastitog benda, Trio Tapestry pod nazivom Gardens of Expression. Nedavno je objavio i treći album s bendom Sound Prints, kvintetom koji vodi s trubačem Daveom Douglasom.

Lovano je nastupao i snimao s čitavim nizom jazz velikana, među kojima su Woody Herman, Dr. Lonnie Smith, Mel Lewis, Bob Brookmeyer, Paul Motian, Bill Frisell, Tony Bennett, Abbey Lincoln, Charlie Haden, John Scofield, Gunther Schuller, Elvin Jones, McCoy Tyner, Ed Blackwell, Herbie Hancock, Dave Holland, Hank Jones, Dave Liebman, Michael Brecker, Dave Douglas, Judi Silvano, Ravi Coltrane, Chucho Valdés, Ornette Coleman, Diana Krall i mnogi drugi. Stvorio je širok opus za vlastite ansamble uključujući one za gudače, puhače, svoj zvučno bogat Nonet, Classic Quartet, Trio Tapestry i mnoge druge.